start
home | cursus | esd | atex | contact

Wat is brand?

start | lessen | atex | brand | explosie | links


Brandrisico

brandbestrijding

Een explosie kan ontstaan door brand en brand kan ontstaan door een explosie. In plaats van een explosie kan er dus ook "alleen maar" brand uitbreken. Brand kan bijvoorbeeld ontstaan door een vonk. Zo kan een bescheiden vonkje in een brandbare omgeving al een fors brandrisico veroorzaken. De vrijkomende energie bij het uittrekken van bijvoorbeeld een fleece trui of door het opstaan vanuit een stoel kan al verscheidene joules bedragen - en dat terwijl een aantal brandbare (vloei-)stoffen en gassen met een fractie van één joule energie al kunnen ontsteken.


Brandgevaar

Brand is vuur op een plek die daar niet voor is bedoeld. Brand gaat vrijwel altijd gepaard met rookontwikkeling en veroorzaakt vaak levensgevaar en schade. Een kenmerk van brand is dat deze zich ongecontroleerd kan uitbreiden. Overigens kan brandgevaar alleen ontstaan als er tegelijkertijd brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron aanwezig zijn.


brandbestrijding

Hete rook

Bij een brand zijn niet alleen de vlammen maar zeker ook de de rook zeer gevaarlijk. Zo zorgen bijvoorbeeld kunststoffen zoals polyetherschuim bij verbranding voor een zeer snelle rookontwikkeling. Ingeademde rook bevat het verstikkende koolmonixide. Rook afkomstig van brandende kunststoffen is bovendien giftig.
Ook is hete rook in staat om razendsnel longblaasjes te verbranden. Verder zorgt rook ervoor dat mensen het zicht ontnomen wordt, zodat ze zelfs in hun eigen werkomgeving de weg niet meer kunnen vinden! Geen fijn verhaal!


Voorkomen van brandrisico

Voorkomen is beter dan genezen. Het is dan ook erg verstandig om voorzichtig te zijn en niet te morsen met brandbare (vloeistoffen), geen gassen te laten ontsnappen en brandbare stoffen goed afgesloten op te bergen. Vervolgens proberen vlammen en vonkjes zoveel mogelijk te vermijden - zeker in een brandbare omgeving.
Het kan zeker geen kwaad eens na te denken over de vluchtroute in geval van nood. Help in ieders belang mee het brandrisico en brandgevaar zo goed mogelijk te verminderen.esdsite.nl

Copyright ESDsite.nl
KvK: 58973435. T: 06 28 88 36 18
Privacyverklaring, anti-spam, cookies, disclaimer, copyright.